Aug 23, 2014

Budget Trip to Sabah Part 7 - Dairy Farm 2





Dairy Farm 2

Sepatutnya kitorang bergambar dekat sini masa memula masuk. Haha. Tapi nak balik baru kitorang perasan benda ni. 

Selamat Datang Desa Dairy Fam!






Setiap seorang bergilir-gilir ye.




Ha, yang ni kat padang tempat lembu-lembu New Zealand. Luas dan cantik. Sebab tu gambar-gambar semua cantik-cantik.








Selfie.






Gambar favourite.







Cantiknya semua gambar!

Budget Trip to Sabah Part 6 - Dairy Farm 1


Dairy Farm

Kereta sewa kitorang kehabisan minyak, merayau lah cari stesen minyak. Tak jumpa-jumpa, and then tanya orang sekitar. Sekali, ha ini dia stesen minyak Kundasang. Olskul gila kan! Jakun sangat! Hahaha.





 Stesen Minyak Kundasang

Lepas isi minyak kereta, kitorang singgah kat pasar tani berhampiran. Kitorang makan tengahari sekali. Lepas tu jalan-jalan dalam pasar. Jumpa bundle! 



Sempat lah jugak beli 2-3 helai. Kat sini ada bundle pakaian kait, what we called Knitted Wear. Aku memang suka baju kait, so rembat 2 helai, hehe!



Now, here it is! DAIRY FARM.





Parking kereta je, terus ambil gambar banyak-banyak. Cuaca panas, tapi udara sejuk.








Lembu-lembu New Zealand. Tak payah pergi New Zealand pun dapat tengok dorang kat Sabah je. Hehe. Lembu-lembu ni tengah beratur nak masuk kandang untuk perahan susu. Nyum nyum.



Ni lah tempat perahan susu lembu.


Lembu-lembu ni sangat lah elok. Beratur untuk perahan susu.


Tadaa! Susu yang dah siap dipek. Kat sini jugak pengunjung boleh tengok sendiri susu-susu dipek dan dijual. Ada perisa original dan coklat. Susu kat sini fresh tapi takde bau lembu atau bau hanyir pun. Aku beli susu original sebab nak rasa sendiri susu lembu New Zealand ni. Hehe.



Masing-masing ada tempat sendiri untuk perahan. Kebetulan kitorang sampai sini dan berpeluang tengok sendiri susu lembu diperah. Tapi kitorang dalam bangunan  tengok perahan susu through glass window.

Next Part 7 for Dairy Farm Part 2!