Jul 29, 2012

Pippin, the new sugarbear

Hai, assalamualaikum!


Long time no entry, and this entry is about sugar glider again! Ya, i adopt 1 more glider, umurnya 8 bulan and of course female. the purpose of adoption ialah kesiankan Sugi sebab dia dah matang, dah selalu keluarkan anu dia untuk mengawan. Si Manis baby lagi, tak dapatlah nak memberi kepuasan pada Sugi. Hihik. 

I bought from a guy named Faris. Dia namakan this glider as Pippin. The first masukkan Pippin together dengan Sugi and Manis, dorang bertiga ok. Tapi since last night, Pippin cuba nak mencederakan my Manis. Sekarang ni, aku dah asingkan Pippin dengan dua ekor tu. I don't like her anymore after dia trying to gaduh dengan Manis. Sorry Pippin, I can't love you as I love both Sugi and Manis. Sorry to say :( But Chan pity you. Kita tengok macamana nanti ok? 

Jul 7, 2012

Cage set for sugar glider


Assalamualaikum.

Yay! Cage set dah siap. Betapa gigihnya aku jahit semua ni. Baru je tadi sudahkan, terus post.

Published with Blogger-droid v2.0.4

Jul 4, 2012

Tahun ketiga

Published with Blogger-droid v2.0.6

Jul 1, 2012

6 cara mudah DIY sleeping pouch sugar glider


Assalamualaikum.

Memandangkan harga barang-barang untuk sugar glider boleh tahan jugak menjerut poket aku yang tak berapa besar ni, aku mengambil inisiatif untuk DIY sendiri. Yang pertama, sleeping pouch. Sleeping pouch ni tempat tidur sugar glider, penting ye. Kalau takde, sugar glider nak tidur mana?


Mengikut pembacaan aku, ada 2 jenis kain yang boleh digunakan iaitu fleece dan flannel. Jadi, sleeping pouch DIY ni aku guna kain fleece. Beli dekat tesco dan jalan tar je, murah. Kalau nak tau, kain fleece ni kain selimut buat tidur tu, lembut dan mengekalkan haba.

Aku beli dua jenis kain, satu lapisan luar, satu lapisan dalam. Yang warna coklat untuk luar, warna oren untuk dalam.


1) Mula-mula potong ikut saiz yang kita nak, ataupun mengikut keselesaan bilangan sugar glider. Aku ada dua ekor, kasi potong saiz sederhana besar.

2) Then, bahagian atas tempat masuk, lipatkan dan jelujur. Untuk make sure bila jahit guna mesin, tak senget atau bengkang-bengkok.

3) Lepas tu jahit guna mesin jahit keliling tepi. 

4) Dah siap, terbalikkan. Tadaaaa!!!

5) Akhir sekali, potong kain kecik untuk jadikan tempat sangkut. Itu jahit tangan pun boleh.

6) Dah siap jahit tempat sangkut, pasang ring clip kat situ, sangkutkan dalam cage.


Yay! Sugi dan Manis tidur dalam sleeping pouch baru!

Published with Blogger-droid v2.0.4

Snowgurt, Bandar Sri Permaisuri


Assalamualaikum.

This week ialah week paling happy sebab family datang KL dari Muar. Family tidur rumah makcik kat Denai Alam. Semalam seharian berjalan-jalan dan shopping barang.

So, harini family dah balik Muar, tapi sebelum tu singgah Snowgurt kat Bandar Sri Permaisuri. Harga lebih murah dari Tutti Frutti, then ada kad untuk kumpul cop. Cop tu dapat bila kita beli froyo lebih 200 gram. Dah lepas kumpul cop, akan dapat free 200 gram froyo. Rasa Snowgurt pun lebih sedap, tak masam macam Tutti Frutti.


Published with Blogger-droid v2.0.4