Sep 21, 2011

Open house at Cik Uda's

Assalamualaikum.

17 haribulan ritu, Cik Uda ada buat open house kat rumah dia di Kuala Kubu Baru. Semua adik-beradik Abah datang. Cik Ngah datang, Cik Paid datang, Pak Su pun ada. Kira macam gathering untuk family sebelah Abah. Kitorang dengan Pak Su datang pepagi lepas subuh pergi rumah Cik Paid dulu, dah lepas rehat sejam dua, baru gerak pergi rumah Cik Uda. Rumah Cik Uda jauh bak hang! Nak ke Perak nun.

Nilah Cik Uda saya! Muka dia ada iras Abah kan.





Macam-macam Cik Uda + Cik Ida masak. Antaranya; laksa, nasi hijau, nasi empet, kari ayam, lemang + rendang, yang paling best kambing panggang woi! Feberet aku. Tapi, mana gambar kambing?


Mula-mula plan nak pi tidur kat rumah Cik Paid, tapi hari ahad tu pulak Mama ada join marhaban kat persatuan Amanah Ikhtiar Malaysia. So, kitorang balik hari, Pak Su je tidur sana. Baru nak jenjalan kat Kolumpo. Tak dapat pulak :(

Sep 20, 2011

Sushi King with Meah

Assalamualaikum.

16 haribulan ritu, aku dengan Meah kengkonon nak cari kerja part-time kat Muar. Aku ni dah jadi penganggur yang sangat berjaya dan sampai satu tahap aku dah bosan duduk rumah even aku buat segala kerja-kerja surirumah. Kalau ada kerja part-time sekalipun, aku boleh la dapat duit sikit-sikit. Ni duduk rumah, apa pun tak dapat, badan pun tak gemuk.

Before aku amek Meah kat rumah dia, aku pergi beraya kat rumah jiran atok kat Jalan Ahmad dengan Mama, Angah dan Arull. Malas nak tukar baju kurung terus pergi amek Meah. Dah jenjalan kat bandar, tak tercapai pun objektif aku pada haritu iaitu mencari kerja. Last-last aku dengan Meah dating berdua kat Wetex Parade. Jenjalan, tengok-tengok baju, bag, makan aiskrim, then makan sushi.

Seriously, aku first time makan sushi kat Sushi King. Sebelum-sebelum ni aku ada dipengaruhi beberapa cakap-cakap yang sushi ni tak halal. Tapi aku tengok staff kat Sushi King ni semua melayu islam bertudung je. Apekes tak halal? So, tak berani la nak try.

Ni dah ada Meah, yey! Boleh makan sushi!



Kalau orang tak tau cerita di sebalik kenapa aku pakai baju kurung mesti pelik kan. Apasal minah ni rajin gila pakai baju kurung? Kannn...

Tapi mengikut diri aku sendiri, kalau aku pakai baju kurung, kekadang terdetik kat hati aku, aku rasa keyakinan terhadap diri sendiri untuk berdepan dnegan orang ramai adalah sangat tinggi. Iyelah, badan aku ni kurus, sangat kurus sampai korang tak dapat nak bayangkan kekurusan aku, dah macam tiang lampu, tapi lagi teruk, ish ish ish (hyperbola nampak...) jadi aku tak perlu nak risau, if baju aku ketat ke, singkat nampak bontot ke, seluar melekat kat peha ke, what ever la kan.. Bila aku pakai baju kurung aku dah tak perlu risau pasal benda-benda tu, sebab baju kurung pergi mana-mana pun still nampak sopan kan kan kan. Ni gambar aku nampak sopan gila kan. Hihik.
Ni la Meah. Manja kan aku panggil dia Meah. Of course la... Aku je yang start panggil dia Meah dan selama-lamanya akan jadi Meah. Tapi fullname kat surat beranak dia cantik; Puteri Amirah Bariyah Aliasa. Kitorang kawan sejak Form 4, dia budak JBROCKCITY, sibuk je nak sekolah kat Muar. Hihik.

Dia takde la puteri sangat, perangai kekadang je macam puteri, kekwat, kahkahkah. (Erkk, mampus aku kena nanti)



Sep 7, 2011

The big family of Mohd Hamid + Saodah

Assalamualaikum.

Here's the photo! Walaupun famili kitorang tak besar mana, tapi inilah yang paling besar sebenarnya. Ini famili sebelah Abah, kalau sebelah Mama, lagilah berapa kerat je yang ada. Famili sebelah Abah meriah sangat, sebab tu aku prefer balik kampung sini every year. Kampung lagi satu kitorang balik first raya jugak, but after kitorang pergi rumah Atok Mak and kubur Atok Abah.

Sep 6, 2011

Pendaftaran Angah di UTM

Assalamualaikum.

Angah aku dapat tawaran sambung belajar kat UTM Skudai, course architecture. Hari Ahad lepas, 4 September, pepagi lepas subuh terus kitorang gerak pergi JBROCKCITY! Asalnya nak pergi sana naik Viva, tapi mak aihhh barang-barang angah banyak nak mampus macam nak pindah rumah. Terus cakap kat Chanhonam nak pinjam Alza bapak dia, hihik. Mujur Chanhonam and bapak dia tak kisah. Hehe, thank so much!


Kitorang dapat satu sticker untuk dilekatkan kat cermin depan kereta, untuk memudahkan traffic kat dalam UTM. Pengurusan UTM untuk pendaftaran pelajar baru sangat efisyen dan teratur. Takde jem-jem ke hape, lancar je. Pendaftaran pertama ialah daftar kolej, so Angah dapat Kolej Rahman Putra.



Kolej kat UTM macam rumah, cantik woh! Kalau kat UiTM, macam rumah flat, betul-betul asrama. Tapi aku tak pernah pun tinggal kat asrama UiTM, aku menyewa rumah, hihik.


Gambar Angah memang tak banyak, aku rasa ada 2 keping je dalam kamera tu, sebab dia busy dengan daftar-angkatbarang-masukbilik-letakbarang-laphabuk-makan. So, yang banyak bergambar ialah aku dan Mama, hihik.

Ni gambar last kitorang nak gerak balik. Kebanyakan gambar-gambar kat UTM ni adik aku yang amek. Pandai jugak dia. Last-last gambar dia yang takde, padan muka.

UTM - Kerana Tuhan Untuk Manusia.

Sep 5, 2011

Bangkai Bebot

Assalamualaikum.

Selamat hari raya ke 7! Semalam aku baru balik dari hantar Angah ke UTM. Dia dapat tawaran melanjutkan pelajaran ke peringkat ijazah dalam bidang architecture. 4 tahun woo dia kena belajar. Bapak lama tuh. Kalau aku, aku taknak ah lelama gitu. Sekarang Angah 22 tahun, nanti habis study 26 tahun. Erkk, dah tua woi. Lepas balik dari hantar angah aku beraya ke rumah Farid. Lepas tu terus balik Muar.

Masa parking kereta kat hujung lorong aku ada terbau bangkai. And then aku cari, tup-tup nampak bangkai binatang dalam longkang. Mati-mati aku ingatkan bangkai ayam. Terus aku cakap kat Chanhonam tu bangkai ayam. Tapi Chanhonam kata tu bangkai Bebot. Apesal aku tak terfikir langsung tu Bebot? Adehhh. Dah tengok tenung lelama baru aku dapat terima tu memang bangkai Bebot. Sedih sungguh tengok Bebot mati dalam longkang macam tu :(