May 30, 2011

Sesi mendownload movies

Assalamualaikum.

Sebelum ni, I mean sebelum duk jauh dengan Chanhonam, memang dia yang akan downloadkan cerita-cerita yang aku nak tengok. Tak kisahlah drama ke, movie ke, apa-apa je. Tapi lepas aku dah habis belajar, aku kena balik Muo and Chanhonam pun balik KL, dia memberi pelajaran yang cukup untuk aku download cerita sendiri. So, lepas ni aku dah tak yah susahkan dia untuk download movie untuk aku, sebab aku dah boleh buat sendiri! Weehuu!

Eh, tapi...

Actually benda ni not good la for those yang betul-betul-betul support movie by buying the tickets and watch it in cinema. Tapi aku kan pirate! So, aku kena download! Aku jarang sangat tengok wayang, sebab aku cepat mengantuk, dah la gelap, best tidur woo! Chanhonam pun bengang je kalau nampak aku dah ternguap-nguap :p

See! Berkat pengajaran yang hebak dari Chanhonam hebak telah buat aku download begitu banyak cerita dengan hebak, hihi :) Please click to enlarge the photo. Lepas ni aku dah boleh buat meniaga :p

*Dalam proses mendownload Nora Elena lagik. Nak buat satu album untuk Nora Elena. Thanks to zulmovie sebab Nora Elena aku download kat dia, hehe.

May 23, 2011

Gula dalam darah

Assalamualaikum.

Tengahari tadi aku dengan famili, sekali dengan Atok Mak melawat Atok Jaimah kat hospital. Dah dua hari dia masuk hospital sebab kurang gula dalam darah. Mujur ada jiran Atok Jaimah yang sedar atok sakit, terus dia bawak atok pergi hospital.



Doktor kata, Atok Jaimah dah okay, cuma tunggu atok betul-betul sihat sampai dapat berjalan dengan stabil baru boleh balik rumah.

Aku pun pernah kekurangan gula dalam darah, dan akibatnya pitam dan pengsan. Setakat ni dah 5 kali pengsan. The first time masa aku Tingkatan 5, masa tu majlis perlantikan pengawas sekolah. Gedegang! Bunyi tulang pipi aku terhentak ke lantai simen. Aku jatuh betul-betul jatuh. Punyalah sakit, biru pipi aku sebab lebam. Ada yang terbaru aku pengsan kat tepi jalan kat bandar Muar. Masa tu tengah tunggu Angah withdraw duit. Polis bantuan yang angkat aku ke tepi kedai. Pernah jugak aku pengsan dalam KTM, masa tu dengan Chanhonam. KTM penuh dengan orang, sesak, panas and then aku pitam terus jatuh. Chanhonam kata aku berat jugak walaupun kurus keding macam ni, hihi.

Jadi tuan-tuan dan puan-puan, walaupun korang ada kencing manis sekalipun (mintak dijauhkan) korang still kena amek hidangan yang ada kandungan gula, sebab gula tu boleh bagi tenaga kat hangpa semua.

Aku ada baca kat website diabetes, yang;

''Sebenarnya, gula dalam darah tidak memberi kemudaratan sekiranya ia berada pada paras yang normal kerana gula adalah penting untuk sel otak.''

dan

''Sel badan kita juga memerlukan gula dalam kuantiti yang sederhana untuk penghasilan tenaga.''

Tapi janganlah makan gula pasir macam tu je yek. Jom sedekahkan Al-Fatihah untuk mangsa-mangsa tanah runtuh Hulu Langat.

May 20, 2011

#The Olskul 2

Assalamualaikum.

Aku dah tunjuk gambar 4 masa baby sampai 2 tahun kan, entri ni pulak 3 tahun sampai 5 tahun. Actually, banyak gambar -gambar masa kecik, tapi malas gila nak scan. Nantilah aku scan and publish bila aku rajin. Mama memang suka amek gambar family, konon-konon nak buat kronologi hidup :) Yelah, benda-benda ni macam ni sebagai kenangan, nanti dah tua-tua tengok balik gambar sendiri tak ke kau dah senyum-senyum, kan. Aku tau, nanti dah tua-tua kita lagi cepat marah-marah, jadi silakan amek gambar family ye. Lebih-lebih lagi sesape yang dah ada anak tu :)

Masa ni umur aku 3 tahun. Gigi memang hancur ah, teruk gila. Dah macam gigi ikan jerung, semua tajam-tajam sebab gigit gula-gula. Tapi masa ni tak nampak lagi gusi aku meluas +_+, kira cun lagi ah keadaan mulut aku. Juleha, sila bersyukur boleh? Ya-ya, baik!

Yang ni masa 4 tahun, terasa macam perempuan sangat bila pakai skirt. Mama memang suka pakaikan anak-anak beliau skirt, lepas tu buat aku dengan Angah macam kembar, that's mean bila gaun aku warna kuning, Angah mesti warna merah. Kalau boots aku warna hitam, Angah pulak warna putih. Aku ada gambar tu, tapi nanti aku masukkan untuk next-next-next entri.

Cantik kan uniform tadika aku, gaun takde lengan. Aku start tadika umur 5 tahun, tapi tadika cina. Tak best duk tadika cina, semua budak cina, aku je melayu, so aku takde kawan. Bila time rehat je, aku sorang-sorang makan mi. Mi tadika tu sedap wey, entah halal ke tak +_+ Ingat lagi masa rehat nak main permainan kat depan kelas, semua budak cina tak bagi aku main sebab aku MELAYU! Cis! Mentang-mentang lah aku takde geng.

Mama memang nak aku masuk tadika cina, mungkin nak aku pandai matematik barangkali, cehhh... Gambar pakai tudung ni pun 5 tahun, pergi mengaji kot. Kalau tak, takkan lah tetiba nak pakai tudung dalam rumah ye dok? You see the word at the bottom of the photo? Ignore it. Yes, please....ignore it.

Warung Abah

Assalamualaikum.

Harini, ermm...I mean hari tadi (now is 1.35am) ialah hari kedua aku tolong Abah kat warung. Dalam-dalam tengah takde customer datang tu, sesaja amek gambo warung. Ni warung yang Abah baru pindah. Sebelum tu Abah berniaga kat dalam kawasan masjid, tapi bila Sultan Johor buat lawatan ke Muo ritu, dia suruh pindah. Maybe kacau masjid kot, contohnya bunyi-bunyi sudip dan senduk berlaga dengan kuali. Haa, tu kan dah kacau orang-orang dalam kawasan masjid tu kan. Tu belum campur Abah marah-marah sebab silap amek order atau silap kira. Hehehe.

Jalan masuk warung Abah. Sebenarnya warung ni tepi jalan je. Kalau yang naik kereta memang kena parking kat tepi jalan. Kalau motor je boleh masuk jalan ni sebab ada parking kecik kat dalam, muat untuk motor je. Lagipun jalan ni sebenarnya laluan rumah orang. Haha.

Waktu aku amek gambo ni, rasanya dalam pukul 6.30 petang kot. Adalah 3 couple yang datang. First sepasang pakai baju warna purple, and then datang lagi sepasang pakai baju warna oren yang kat gambo tu. Selang beberapa minit lagi, datang sepasang pakai warna hitam. Diorang macam dah janji doh. Okay, harini kita semua pergi warung Tajol, pergi berdua-berdua tau, kau pakai purple, aku pakai oren, kau pulak hitam k. Tersengih-sengih aku. :p

Yang ni bahagian dapur, Abah masak-masak kat sini. Tak suka masuk dapur, bau-bau yang Abah goreng menyengat masuk hidung. Dahtu, mulalah terbersin-terbatuk bagai.

Abah pun ada buat tempahan; Nasi Ayam, Nasi Beriani, Nasi Hijau, apa-apa jelah boleh order kat Abah. Tempahan untuk sekitar Muar ye puan-puan dan tuan-tuan.

Sape-sape yang dah pernah rasa Abah masak, ce cite sedap tak sedap.

May 19, 2011

May 18, 2011

#The Olskul 1

Assalamualaikum.

Terlalu banyak masa terluang bila kita dah jadi penganggur. Tapi memandangkan aku seorang yang sangat baik hati dan mempunyai tahap kerajinan yang tinggi, aku akan memasak, mengemas rumah, menyapu, memberi haiwan peliharaan makan dan yang terbaru aku pergi warung tolong Abah berniaga. Ni pun aku baru balik.

Dah dalam takde apa nak dibuat, aku bongkar-bongkar semula album yang Mama simpan. Sesaja nak tengok gambar-gambar lama, masa kecik-kecik dulu. See, apa yang aku jumpa? Yes, I know I'm cute. (cehhh...)

Kalau aku boleh tau apa yang aku rasa masa aku 4 bulan ni, mesti seronok. Baby-baby dulu manalah kita tau apa-apa. Best je kena dukung, kena usap-belai segala bagai. Aku anak sulung, seriously mesti Abah Mama bangga gila aku lahir kedunia. Hamboi, macam aku tau je :p Ya, sila bersyukur.

Time nih dah setahun, biasanya baby akan jalan start dari 10 bulan ke atas. Baru je aku upload kat Facebook gambar setahun ni, ada pulak makhluk tuhan paling seksi cakap aku macam lelaki. Cis! Takpe-takpe, aku terima sebagai pujian. That's mean aku kuat, gagah. Kau apa tau.

Dah 2 tahun ni ha, peluk-peluk panda, entah siapa punya aku rembat. Aku tak ingat satu hape pun cerita-cerita masa aku kecik-kecik. Blank, memang hitam tak ingat hape. So, takdelah benda nak dicerita kat sini.

Kbai!

May 16, 2011

Selamat Hari Guru

Assalamualaikum.

Masa Hari Ibu aku tak buat entry pun untuk Mama, macam biasa lah, internet takdok. Ni hari guru aku buat entry, boleh tuju kat Mama jugak kan. Beliau pun didik kita dari kecik. Thanks Mom!

Masa sekolah rendah dulu-dulu, Darjah 6. Aku memang suka subjek Matematik tapi sangat tak suka buat latihan. Membebankan tau tak. Cikgu Othman punya style memang bagi latihan sampai beratus-ratus soalan. What for, man? Memanglah nak amek UPSR time tuh, tapi kalau beratus soalan bagi harini, lusa kena hantar, memang tak hantar lah kan. Aku memang tak pernah buat homework Math tu, bila time nak hantar bagi alasan buku hilang. Kalau dah 4 kali alasan buku hilang, memang tak logik lah kan. Muka aku memang muka berdiri atas kerus, kena rotan kat tapak tangan. Agaknya Cikgu Othman dah geram, dia siap ugut nak bagi tau bapak aku. Rupa-rupanya Cikgu Othman satu kelas dengan bapak aku masa sekolah dulu. Patut pun senang-senang je marah-rotan-ugut aku, kawan baik rupanya +_+ Tapi masa sekolah rendah otak aku hebak, Math A.

Masa sekolah menengah Tingkatan 4 ke 5, aku tak ingatlah, of course nak amek SPM kan, tapi otak aku dah tak macam sekolah rendah. Untuk subjek Ekonomi Asas memang awesome. Cikgu Hamdan ajar memang lekat lah kat otak aku yang tak berapa nak laju ni. Cikgu Hamdan punya style, dia akan susun budak-budak kelas. Siapa yang dapat 100% markah masa test akan duduk depan. So, sesiapa yang dapat low marks akan duduk belakang. Kalau dapat duduk belakang, aku rasa tercabar ok. Sebab tu aku selalu duduk depan :) Style Cikgu Hamdan memang buat aku pandai Ekonomi Asas sampai dapat A dalam SPM. Heh...

Bila dah masuk Politeknik, aku jadi pasif, aku sangat biasa dan tak berminat dengan cikgu-cikgu. Aku more kepada kawan-kawan. Dalam UiTM aku rasa aku dah macam selalu buat muka tak semonggah, kadang-kadang menyakitkan hati jugak lah kot. Pernah satu hari aku kena tegur dengan lecturer, no need to mention lah nama beliau, kang kena saman :p Aku mengaku lah jugak, aku tak berapa nak best bila belajar subjek tu sampai aku buat muka. And then dia tegur, ''awak yang pakai tudung kelabu tu, kenapa?''. Oh my God! Tersentak aku, dia perasan rupanya. Saya mintak maaf Puan! (tu pun mintak maaf dalam hati, kantoi dah lecturer tu perempuan) Tersengih-sengih aku nak cover muka tadi, haih.

Apa-apa pun aku berterima kasih pada teachers, lecturers, makcik ajar mengaji, dan sesiapa yang pernah ajar aku selama ni.

Selamat Hari Guru!

May 14, 2011

Sepupu, dua pupu, berkupu-kupu?

Assalamualaikum.

Baru je balik Muar dari Shah Alam semalam, harini terus ke kenduri perkahwinan saudara-mara, aku pun tak tau apa nama hubungan, sepupu ke, dua pupu ke, berkupu-kupu ke, entahlah. Adalah tu bau-bau bacangnya. And the most obvious thing is, Chanhonam is there too! First time aku kenalkan 'lelaki' (which is different, you know what i mean, man) dengan famili besar. Ini memang serius. Minta dipermudahkan.



Dan ini pengantinnya. Sarina & Izwan. Pengantin perempuan yang ada pertalian dengan Abah. Bapak pengantin tu pakcik Abah. So, Abah + Kak Ina = sepupu. Kalau aku + Kak Ina = dua pupu. Betul ke? Ke, anak Kak Ina nanti yang dua pupu dengan aku ek? Aduh, pening.


Ini hantaran pihak lelaki ke pihak perempuan.

Ini atok saya! Yang tengah-tengah tu. Atok wajib ada kalau kenduri-kendara macam ni. Dan sebagai cucu beliau, mestilah kena interframe, kalau orang salam cium atok, aku pun nak juga :p

Ini hantaran pihak perempuan ke pihak lelaki.

Ehem-ehem, amek bau pelamin je dulu. Turn aku lambat lagi. Memang lambat ah.

May 12, 2011

Momen terakhir

Assalamualaikum.

Hari ni dah 12hb Mei, dah sebulan takda entry baru. Lagipun baru je habiskan paper for final exam in final semester. Paper for the last day yang paling sakit sekali, free-free je hilang 13 markah. Baby betul! Cuak sungguh paper terakhir tu, harapan lulus je kalau tak dapat result bagus, haih +_+

Bila dah tension-tension, esoknya pergi berjimba-ramba dengan housemate kat KL. Seronok memang seronok, tapi dalam hati masih fikir paper terakhir tu. Till now terfikir-fikir lagi. Oh!






Ha! Sephora ni lah yang teringin nak masuk, tapi tak masuk jugak. Lalu depan pintu je. Dalam tu full with mekap, mesti seronok dapat try mekap free.

To housemate;
Till we met again, hope you all success!

Love;
Juleha Aripen