Jul 4, 2011

Teguran dan ucapan

Assalamualaikum.

Aku paling tak suka bila dengar, opss.. actually baca belogs orang yang berbunyi begini ''ini belog aku, aku punya pasallah nak tulis apa, aku buat entry apa. kalau kau orang tak suka, korang tak payah baca'' Sebenarnya benda tu ada betulnya jugak, dah memang belog dia, sukati dialah kan. Tapi serasa-rasa aku, orang-orang yang macam ni mungkin dia pernah dapat komen-komenan yang tak semonggah (pada anggapan owner belog) berbentuk makian, kutukan dan carutan yang sebenarnya lebih kepada teguran (pada akulah) Kan lebih elok kalau korang terima je kutukan itu dengan hati yang lebih terbuka macam korang buka pintu rumah korang luas-luas untuk biarkan rezeki masuk, ye dak.

Pemilik-pemilik belog yang cenggini kena pikiaq yang mesti akan ada orang yang baca belog korang tuh even sorang (macam belog aku ni) So, kenalah amek hati readers sikit, tak banyak pun, sikit je. Readers tak kisah mana. Macam aku, aku tak kisah selagi korang tak tulis ayat yang macam taik aku mention kat atas tu. Aku geli-gelimat.

Aku pernah kena tegur dengan sorang mamat ni, and then aku komen balik kat one of his entry pastu bila aku check balik dia dah delete komen dia kat belog aku. Aku malaih nak cerita apa sebabnya, tapi jauh disudut 90 darjah hati aku yang sangat kurus ni aku takde pun rasa bangga or riak yang kengkonon bila dia delete komen dia, aku rasa aku menang. Benda ni (teguran) actually bagus sebab kita tak tau apa orang cakap or mengata (ehem-ehem) pasai belog kita ni haa... Tak semestinya semua yang kita utarakan or selatankan pendapat-pendapat kita dalam belog semuanya betul or dapat diterima umum kan. Lagi satu, bukan setakat kat belog je bagus, kat kehidupan kita ni pun kita memerlukan teguran. Tak kisahlah positif ke negatif ke. Kalau positif, that's mean korang boleh improvekan lagi dan kalau negatif, lepas tu teguran tu ada point, so tak salah kita terima, betulkan and lastly say thanks! Kalau takde point, sila maki si penegur tersebut, haha.

Tapi, dah memang nama orang, lagi-lagi macam aku ni, aku buat semua yang aku tulis kat atas tu, tapi dalam hati still cakap-cakap lagi. Nampak sangat tak redha dan rela kena tegur. Hihihi. Ok, itu not good ye. Sebenarnya, entry ni untuk aku, sekian.

Eh, harini tahun kedua aku dengan Chanhonam :) Selamat.

4 comments:

anna's said...

rase mcm nk 1000 kali likelh..betul mmng sokong 100%
bile kamu nk gemuk ek...hahahaha

juleha.aripen said...

hahaha, out of topic ler.

N.A.M said...

ak nak kutuk suh ko tambah kan berat badan leh tak??? hahahaha...

juleha.aripen said...

ok aku terima. ce wat entry camne nk tmbh brt badan NAM oi. nk bca jugak. :D