Aug 5, 2012

Please pray for Chibot

Assalamualaikum.

Teringat masa mula-mula bela sugar glider, I'm totally zero about this exotic pet. Tak tahu apa-apa pun termasuk anatomi, cara pemakanan, cara penjagaan, kos pembelaan and everything. Aku nak bela sebab mereka comel sangat. So, terus beli. Bodoh kan? Mula-mula beli yang jantan, Sugi. Without any knowledge and experience, memang susah nak handle. Bonding process makan masa hampir sebulan. Everyday my male glider crabbing. Wahhh, in that time rasa tension pun ada. Then, he slowly bond and knows me. Beli yang female pulak, Manis, kecil sangat saiznya. Serius tak tahu implications behind if we buy an underage suggie. That seller said Manis is two months old. Actually tak sampai dua bulan umur Manis. Seksa jugak jaga Manis, tak mahu makan, tak mahu minum. Terpaksalah paksa dia makan walaupun dia taknak. Fuhhh! Sekali lagi bonding process kena lalui. 

Now Sugi and Manis grow healthy in a good way, active in gliding and jumping, barking with a cute face, crabbing when they feel surprised, hissing like tell a story to each other etc. As Pippin (female glider) is a new friend to them, cage become more merrier. Tak terlayan tiga ekor ni. Lain-lain perangainya. But I'm happy with them around me. 

Sejak bela sugar glider, more information and knowledge i gained through webs, blogs and groups. One of the glider's owner, dia punya glider sakit. So pity. The glider name is Chibot. Chibot berak cirit-birit. Minum susu aje rutinnya. See the photo below. Please pray for Chibot. Hope he can survive dan hidup sihat macam other gliders. Aminnn.

Chibot, Fateen's glider (Photo by Fateen)


No comments: